четврток, 29 февруари 2024

МАЕИ разочарана од албанските власти, не го почитувале македонскиот јазик во Пустец

Единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ изразува силно разочарување, незадоволство и загриженост поради непочитувањето на македонскиот јазик во јавните активности во Општина Пустец.

Фото: МАЕИ

Објавено на

часот

Сподели

„Активноста организирана, вчера од Националната агенција за заштитени подрачја во Општина Пустец, при одбележувањето на 24-годишнината од основањето на Националниот парк Преспа, каде што информациите и банерот беа претставени единствено на албански јазик, претставува непочитување на јазичните права на македонското население во оваа област“, пишува во партиската реакцијата.

Исто така се наведува дека Општина Пустец е населена со 100 отсто македонско население, кое што е признато од албанската држава и каде што македонскиот јазик е еднакво признаен и треба да се користи во службени и јавни контексти.

Според партијата, игнорирањето на македонскиот јазик во официјалните активности, особено во регион каде што македонското население претставува апсолутно мнозинство, е директно кршење на нивните законски и уставно заштитени права.

„Во согласност со Уставот на Република Албанија, Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства и Законот за заштита на правата на националните малцинства во Албанија, бараме од сите институции и организации кои работат на територијата на Општина Пустец да го почитуваат, промовираат и употребуваат македонскиот јазик“, се посочува во реакцијата.

МАЕИ со барање и очекувања и од локалната власт на Општина Пустец.

„Очекуваме од Општина Пустец да ги спроведе потребните мерки за да гарантира дека сите активности на нејзината територија ги отсликуваат јазичните права и културните особености на македонската заедница, во согласност со потпишаниот Меморандум за разбирање од 2005 година. Со овој Меморандум потпишан помеѓу префектурата Корча и општина Пустец за соработка на полето на заштитата и почитувањето на правата на малцинствата во Албанија, во ноември 2005 година, општина Пустец се обврзува да создаде соодветни услови, да преземе мерки за зачувување и развој на националниот културен и верски идентитет на македонското малцинство, преку развој на различни активности поврзани со историјата, културата на македонското национално малцинство во Општина Пустец, округот Корча…“, нагласува партијата.

Во името на културната и јазичната разноликост, МАЕИ апелира за итно и одлучно дејствување со цел да се заштитат и почитуваат правата на македонската заедница во Општина Пустец, кои се темел на демократските вредности и европската интеграција на овој регион.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ