недела, 3 март 2024

Левица: Работникот ја троши платата на инфлација додека директорите земаат милионски дивиденди

Објавено на

часот

Сподели

Лошите услови за работа, според оваа партија, ги примораа работниците да се иселат од државава; ги дискриминираат жените-земјоделки; на железничарите им се исплаќа плата во половинки; поради расипничкиот однос во јавните претрпијатија работниците не можат да земат додатоци и надоместоци на плата; вработените во маркетите работат во ладни простории; градежната мафија ги експлоатира незаштитените и непријавените работници.

„На објавениот повик на Левица, преку 1.000 работници пријавија нерегуларности на работните места. Ова е знак дека правата на работниците се само декларативна утопија во програмите на денешните политички чинители. Класната разлика е сѐ поголема, додека директорите во банките земаат милионски дивиденди, обичниот работник ја троши платата на инфлација.

Затоа, работници и работнички, нема друга алтернатива освен организираната политичка моќ на трудот. Наместо за работнички права, заедно да се бориме за власт. За работничка власт и за политичка моќ на трудот“, истакнуваат од оваа партија.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ