понеделник, 26 февруари 2024

Левица поднесе кривична пријава против Пендиков, секретарот на здружението Цар Борис

Објавено на

часот

Сподели

Партијата додава дека со ваквата изјава Пендиков ја изложува на подбив Република Македонија, која е конституирана и постои како национална држава на македонскиот народ. ѓ

„Оваа изјава е дејствие директно насочено кон разгорување национална омраза и нетрпеливост, изложувајќи ја на подбив македонската националност и оспорувајќи ја нејзината посебност и самобитност. Пријавениот се терети дека извршил стек на кривични дела:
 

  • Повреда на угледот на Републиката – казниво по чл. 178 од КЗ;
  • Излагање на подбив на македонскиот народ – казниво по чл. 179 од КЗ;
  • Предизвикување омраза, раздор или нетрпеливост врз национална, расна, верска и друга дискриминаторска основа – казниво по член 319 став 1 од законот.

Доколку се воспостави практика на несанкционирање, институционален молк и обвинителски патернализам на ваквото омаловажување и обезвреднување на основните вредноста на Република Македонија, идентитетски обележја на Македонците и чувствата на македонските Евреи, во пракса може да се предизвикаат сериозни и несогледливи штетни последици по националните интереси и безбедност во иднина“, се вели во соопштението на Левица.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ