четврток, 20 јуни 2024

Левица до земјоделците: Пријавете кај нас манипулативен откуп, ќе реагираме кај надлежните органи

„До нас стигнаа голем број на поплаки поради откуп на земјоделски производи без кантарни белешки или, пак, без цена на нив. Сите вакви манипулации на откуп на производи без пишана цена на кантарната белешка земјоделците да ги пријавуваат во Левица, па откупувачите кои не работат согласно закон ќе бидат пријавени кај надлежните институции“, се вели во повикот од Левица до земјоделците.

Објавено на

часот

Сподели

„Деновиве сме сведоци на многу варијации и манипулации со откупните цени на нашите земјоделски производи: младиот компир, кромидот, зелката, доматите, а во скоро време ќе почне бербата и на останатите производи како: бостанот, дињите, житото итн.

Сакаме да ве информираме дека согласно Законот за земјоделство и рурален развој, член 31, откуп на земјоделски производи може да врши само регистриран откупувач кој мора да поседува баждарена вага. Исто така, многу важно, откупните цени за секој производ и класа мора да бидат истакнати на видно место на откупниот пункт и истите можат да се менуваат неделно“, порачаа од Левица и ги повикаа земјоделците манипулативен откуп да пријават во партијата.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ