четврток, 20 јуни 2024

Летонија: Статуа на Пушкин отстранета од парк во Рига

Објавено на

часот

Сподели

Статуата ќе биде префрлена во локалниот музеј на уметноста, се наведува во извештаите.

Статуата, која ја изработил рускиот вајар Александар Тартинов, била поставена во 2009 година како подарок од градот Москва.

Меѓутоа, летонските власти наводно никогаш не дале официјално одобрување за поставувањето на статуата во паркот Кронвалд во Рига.

Во август властите урнаа споменик во Рига посветен на Црвената армија. Во октомври во градот Даугавпилс беа демонтирани два споменици на советските војници.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ