Активната состојка на куркумата, куркумин, е природен полифенол со силни антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Оваа моќна супстанца може да му помогне на телото да се бори против оксидативниот стрес и воспалението, кои се поврзани со многу хронични болести, вклучувајќи кардиоваскуларни болести, артритис и дегенеративни промени во телото.
Потенцијални здравствени придобивки од куркумата и куркуминот
Природен антиинфламатор – може да помогне да се намали воспалението во телото, што е корисно за луѓе со артритис, алергии и воспалителна болест на цревата.
Моќен антиоксидант – помага во неутрализирање на слободните радикали и ги штити клетките од оштетување.
Поддршка на здравјето на мозокот – ги зголемува нивоата на неуротрофичен фактор (БДНФ) добиен од мозокот, што може да придонесе за подобра меморија и намален ризик од невродегенеративни болести.
Поддршка за срцето – може да ја подобри функцијата на ендотелот (внатрешниот слој на крвните садови) и да ги намали факторите на ризик за срцеви заболувања.
Антиканцерогени својства – студиите сугерираат дека куркуминот може да помогне да се спречи растот на клетките на ракот и да се намали воспалението што придонесува за нивниот развој.
Ублажување на симптомите на депресија – помага да се зголеми нивото на серотонин и допамин, што придонесува за подобрување на расположението.
Поддршка за здравјето на зглобовите – истражувањата покажуваат дека луѓето со остеоартритис може да доживеат помала болка со редовно консумирање куркума.
Регулирање на метаболизмот – може да придонесе за подобра контрола на нивото на холестерол и шеќер во крвта.
Поддршка на здравјето на бубрезите – Куркуминот може да игра улога во заштитата на бубрезите од оштетување предизвикано од оксидативен стрес.
Способноста на телото да го апсорбира куркуминот е ограничена, но постојат неколку трикови за подобрување на апсорпцијата:
- Комбинација со црн пипер – пиперин од пиперката ја зголемува апсорпцијата на куркумин.
- Консумација со масти – бидејќи куркуминот е растворлив во масти, најдобро е да се зема со авокадо, јаткасти плодови или маслиново масло.
- Термичка обработка – благо загревање може да ја подобри апсорпцијата на куркуминот.
Иако се достапни додатоци на куркумин, експертите препорачуваат оваа супстанца да се зема преку храната, бидејќи прекумерните дози можат да имаат несакани ефекти. На пример, куркумата во високи дози може да го зголеми ризикот од камења во бубрезите и да го попречува дејството на одредени лекови, како што се лекови против болки и разредување на крв, како и лекови за хемотерапија.