петок, 5 декември 2025

Стекови карфиол со кашкавал

Објавено на

часот

Сподели

Состојки:

1 карфиол

растително масло + путер 50/50

4 чешниња лук, крупно сечкани

1 кромид, крупно сечкан

4-5 сушени домати, крупно сечкани

100 г печени бадеми

магдонос

1 лажица пармезан, сол

20 мл масло од сушените домати

чедар кашкавал

 

Загрејте ја рерната на 180°Ц.

Во тава за пржење ставете ги растителното масло и путерот и вклучете ја ринглата на средна температура.

Измијте го карфиолот и отстранете ги сите вишок листови. Исечете го карфиолот на „стекови“ како на сликата и пржете ги во тавата додека да поруменат и омекнат.

Префрлете ги стековите на тава за печење обложена со хартија.

Во истата тава ставете ги крупно сечканиот кромид, сечканите сушени домати и лукот и оставете да се пропржат, односно да омекнат. Пренесете ги во блендер, додајте ги бадемите, пармезанот, маслото од доматите, сол и магдоносот и убаво изблендајте.

Премачкајте со четка од смесата врз стековите од карфиол (само од едната страна), одозгора наредете рендан чедар кашкавал и печете 15 минути, додека кашкавалот да порумени.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ