Состојки:
- 3 чаши (350 г) просеано бело брашно
- 2,5 лажички прашок за печиво
- 1/2 лажичка сода бикарбона
- 1/2 лажичка сол
- 1 чаша (220 г) несолен путер, омекнат на собна температура
- 1 и 3/4 чаши (350 г) шеќер
- 3 големи јајца, на собна температура
- 2 лажички чист екстракт од ванила
- 1 чаша (240 мл) полномасно млеко, на собна температура
- 1 полна лажица кора од лимон (околу 2 лимони)
- 1/3 чаша (80 мл) свеж сок од лимон (околу 2 лимони)
За кремот:
- 1 чаша (220 г) несолен путер, омекнат на собна температура
- 230 г полномасно крем-сирење, омекнато на собна температура
- 4,5 чаши (550 г) шеќер во прав
- 2 лажици (30 мл) свеж сок од лимон
- 1 лажичка чист екстракт од ванила
- прстофат сол, по вкус

Загрејте ја рерната на 177°Ц. Намастете три калапи за торта со дијаметар од 20 см, обложете ги со кругови хартија за печење, па намастете ја и хартијата. Хартијата за печење помага тортите лесно да се извадат од калапите.
Подготовка на тортата: Во сад измешајте ги брашното, прашокот за печиво, сода бикарбоната и солта.
Матeте ги путерот и шеќерот на голема брзина додека не станат мазни и кремливи, околу 3 минути. Додајте ги јајцата и екстрактот од ванила и матете на голема брзина додека целосно не се соединат, околу 2 минути. Намалете ја брзината на миксерот и додајте ги сувите состојки, матејќи само колку да се соединат. Додека миксерот сè уште работи на ниска брзина, додајте ги млекото, кората од лимон и сокот од лимон и мешајте само додека смесата да стане изедначена. По потреба, промешајте кратко рачно за да нема грутки на дното. Смесата ќе биде малку погуста.
Рамномерно распределете ја смесата во подготвените калапи. Печете околу 21–26 минути, или додека тортите целосно не се испечат. За проверка, забодете чепкалка во средината – ако излезе чиста, тортата е готова. Оставете ги тортите целосно да се изладат во калапите. Мора целосно да се изладени пред филувањето и склопувањето.
Подготовка на кремот: Во голем сад со миксер матете го путерот на средна брзина додека не стане кремлив, околу 2 минути. Додајте го крем-сирењето и матете додека смесата да стане целосно мазна и изедначена. Додајте ги шеќерот во прав, сокот од лимон и екстрактот од ванила додека миксерот работи на мала брзина. Потоа зголемете на висока брзина и матете 3 минути. Ако кремот е премногу редок, додајте уште шеќер во прав; ако е премногу густ, додајте уште малку сок од лимон; ако е пресладок, додајте малку сол.
Склопување и декорација: Поставете еден слој торта на сталак за торта, ротирачка подлога или чинија за сервирање. Рамномерно премачкајте го со околу една чаша крем. Поставете го вториот слој и повторно премачкајте со околу една чаша крем. Потоа поставете го третиот слој. Со преостанатиот крем премачкајте ги врвот и страните на целата торта. По желба, декорирајте со домашен шлаг-крем.
Ставете ја тортата во фрижидер најмалку 30–45 минути пред сечењето, за подобро да ја задржи формата.
Преостанатата торта покријте ја цврсто и чувај ја во фрижидер до 5 дена.






