понеделник, 17 јуни 2024
Синдикатот на полиција во Македонија до ОЈО Скопје

Кривична пријава против Спасовски, за време на ковид-пандемијата незаконски потпишувал решенија

Синдикатот на полиција во Македонија до Основното јавно обвинителство Скопје поднесе кривична пријава против поранешниот министер за внатрешни работи Оливер Спасовски.

Објавено на

часот

Сподели

Како што се посочува во соопштението од Синдикатот, пријавата е поднесена поради постоење на основано сомнение дека тој  својство на службено лице, поранешен министер во МВР со пречекорување на овластувањата и злоупотреба на службената положба и овластувања кои ги имал ги сторил кривичните дела злоупотреба на службената положба и овластување по член 353 од КЗ и несовесно работење во службата по член 353-в од Кривичниот законик.

„Во конкретниот случај постои основано сомнение дека пријавениот О.С. со злоупотреба на службената положба и овластување, со непочитување на здравствените прописи кои важеле во тоа време како и преземање на мерки и службени дејствија за време на спреченост на работа односно додека бил на боледување и непочитувајќи ги прописите за заштита од прописите на Државниот санитарен и здравствен инспекторат за заштита од вирусот ковид 19 своерачно и незаконски потпишал две решенија за распоредување“, се вели во соопштението од Синдикатот.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ