недела, 14 април 2024

Кралот Мохамед VI доби покана за инаугурацијата на сенегалскиот претседател

Церемонијата за инаугурација често има значајно симболично значење во доменот на дипломатските и протоколарните односи, со што ја обелоденува и основната геополитичка динамика. Во вторникот, во еминентниот локалитет Диамниадио во близина на градот Дакар, се случи настан од таков размер – инаугурацијата на новоизбраниот претседател на Република Сенегал, Басиру Диомаје Фаје. Притоа еден елемент впечатливо се издвои на овој значаен настан, а тоа беше  присуството, поточно презентацијата на мароканскиот крал Мохамед VI, преку премиерот Азиз Ахануч.

Објавено на

часот

Сподели

Настанот за кој станува збор привлече особено внимание поради ограничената природа на неговата покана, резервирана исклучиво за лидерите на под-регионот, како и на Мавританија, која моментално претседава со Африканската унија. Во оваа конфигурација, кралот Мохамед VI се издвојува како единствен водач што не е роден во под-регионот кој ја доби оваа чест, карактеристика која несомнено го нагласува неговиот статус на истакнат африкански лидер.

Оваа исклучителна покана излегува надвор од рамките на вообичаениот протокол; таа исто така ја одразува длабочината на историските и пријателските односи меѓу Мароко и Сенегал, како и почитта и восхитот што ги ужива кралот Мохамед VI на африканскиот континент. Овој незаборавен настан сведочи за долгата традиција на соработка и солидарност што ги врзува овие две сестрински народи низ перипетиите на историјата.

Учеството на Мароко на оваа церемонија за инаугурација исто така има и стратешко значење. Таа ја потврдува цврстата посветеност на Мароко во зајакнувањето на билатералните врски со Сенегал, засновани на цврстите основи на политичката, економската, културната и социјалната соработка. Дополнително, таа ја нагласува клучната улога што кралот Мохамед VI ја има како пан-африкански лидер, придонесувајќи за промоцијата на мирот, безбедноста и развојот во регионот и пошироко.

Присуството на Мароко на церемонијата за инаугурација на претседателот Феј го означува почетокот на новата ера на плодна соработка меѓу двете земји, која се карактеризира со обновена посветеност на просперитетот и благосостојбата на сенегалскиот и мароканскиот народ. Тоа воедно ја отелотворува и надежта за ветувачка иднина, во која вредностите на братството, солидарноста и взаемното почитување ќе продолжат да ги водат односите меѓу Мароко и Сенегал во годините што доаѓаат.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ