среда, 21 февруари 2024
Фајнанс тинк

Кои занимања се бараат и се нудат на македонскиот пазар на труд?

Објавено на

часот

Сподели

Кои занимања се бараат и се нудат на македонскиот пазар на труд? Најголем број од занимањата со високи вештини се суфицитарни.

За едно слободно работно место за професор има 71 невработено лице со ова занимање. По 29 невработени медицински сестри, лаборанти и фармацевтски техничари конкурираат за едно работно место.

Побарувачката за програмери, работници со софтвер, администратори, оператори и техничари ја надминува понудата. За секое слободно работно место за информатички техничари недостигаат 24 работници.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ