вторник, 23 април 2024

Коалиција Вреди: Пишуваме историја, имаме 120 кандидати за пратеници

Листите за пратеници на коалицијата Вреди, за разлика од оние на нашите опоненти, се од вистинска вредност. Коалицијата Вреди пишува историја и за првпат ќе се натпреварува со листи за пратеници во сите изборни единици, нешто што досега не го направила ниту една албанска политичка партија, изјави попладнево портпаролот на Движењето Беса, Фатмир Сабриу на прес-конференција на која беа соопштени имињата на сите кандидати за пратеници на коалицијата.

Објавено на

часот

Сподели

„Од првата до шестата изборна единица, Вреди се натпреварува со листи на пратеници, кои многу се разликуваат во споредба со листите на таканаречениот – Европски фронт. Ако нашите политички противници од мака и страв од губење на изборите, вратиле на политичката сцена и ќе се натпреваруваат со најистрошените политички личности, кои за жал, се дел од мрачната историја на албанската политика во Северна Македонија, Вреди има нови личности со високо интелектуално, професионално и морално ниво. Додека т.н. Европски фронт ќе настапува со личности кои се на американската црна листа и протагонисти на разни корупциски скандали, коалицијата Вреди на овие избори ќе се натпреварува со досега докажани личности, кои ќе обележат убедливи и историски победи и кои ќе бидат главни непријатели на криминалот и корупцијата што ги подметна оваа власт“, рече тој.

Сабриу информираше и за носителите на листите. Носител на листа во Првата изборна единица е Изет Меџити, во Втората – Африм Гаши, во Третата – Шенер Билали, во Четвртата – Мендурим Зекмани, во Петтата – Салим Сулејмани, а во Шестата, Биљал Касами. Поранешниот министер за здравство Беким Сали е коносител на листата во Првата изборна единица.

„Исто така, сите други кандидати вклучени во листите за пратеници во сите изборни единици се личности со целосен кредибилитет, извонредни интелектуалци, истакнати професионалци во својата област и кандидати кои ќе ги застапуваат интересите на албанскиот народ во Собранието“, посочи Сабриу.

Коалицијата за медиумите ги соопшти сите 120 кандидати за пратениците за сите шест изборни единици:

ИЕ1

 1. Изет Меџити
 2. Беким Сали
 3. Фериде Хаџиу
 4. Зеќирја Таири
 5. Хасим Муртезани
 6. Нафије Селмани
 7. Исмет Исеини
 8. Ибуш Јусуфи
 9. Сафије Иљази
 10. Лиридона Алибојда
 11. Ахмет Исмаили
 12. Нурџан Асановска
 13. Фиона Абази
 14. Астрит Иљази
 15. Арсим Рустеми
 16. Хамза Амети
 17. Илхан Мамути
 18. Ганимете Јусуфи
 19. Анеса Мифтари
 20. Фатон Фазлиу

ИЕ2

 1. Африм Гаши
 2. Ријад Шаqири
 3. Мерита Колчи – Коџаџику
 4. Сафије Садику – Шаини
 5. Астрит Исени
 6. Медине Љатифи
 7. Хаким Сума
 8. Херољинд Сакипи
 9. Зана Зумери
 10. Зана Дургути
 11. Џемаил Зенделовски
 12. Сара Ариф
 13. Макфире Даипи
 14. Ваљбона Кадриу
 15. Феим Селмани
 16. Шукри Бекири
 17. Иса Зекири
 18. Љулета Дургути
 19. Аљбина Рамадани
 20. Лирим Јашари

ИЕ 3

 1. Шенер Биљали
 2. Зејадин Аслановски
 3. Фатма Емрулова
 4. Отхман Јусуфи
 5. Бујамин Мехмедов
 6. Флориде Арсллановска
 7. Синан Максудов
 8. Гјуљсиме Арслановска
 9. Ивзо Ахмедов
 10. Теута Xхафери
 11. Фемих Бејлуров
 12. Фирдес Арслани
 13. Џемази Имеров
 14. Фуат Џаферовски
 15. Фатиме Арслани
 16. Бесник Арслановски
 17. Садбер Џаферовска
 18. Осман Реxхеповски
 19. Зана Јусуфи
 20. Сафет Арсллани

ИЕ4

 1. Мендурим Зермановски
 2. Урим Вејсели
 3. Миранда Кадриу
 4. Дашурие Зекири
 5. Аделин Зекировски
 6. Мервен Мустафовски
 7. Рехан Зуберова
 8. Дјенис Муратовски
 9. Буљент Аксој
 10. Мбареса Мемети
 11. Аднан Сулејмановски
 12. Алиша Угљанин
 13. Јетмир Селимовски
 14. Севдет Џаферовски
 15. Берна Фетоска
 16. Медина Ресуловска
 17. Недим Зекмановски
 18. Зинета Угљанин
 19. Алмир Мустафовски
 20. Астрит Јашари

ИЕ5

 1. Салим Сулејмани
 2. Ваљбона Адили- Емини
 3. Абдула Бајрамоски
 4. Шиќири Коруми
 5. Yлка Нуредини
 6. Даљендyше Мyфтари
 7. Авни Амеди
 8. Аљбуљена Демири- Зендели
 9. Шќипе Мустафа
 10. Агим Кера
 11. Флнза Азизи Садику
 12. Африм Ќоку
 13. Арлинда Шлаку
 14. Џемал Мена
 15. Едмонд Муса
 16. Венера Асани
 17. Семир Бајрами
 18. Мелинда Рашиди
 19. Џафер Мустафа
 20. Селма Азизоска

ИЕ6

 1. Биљал Касами
 2. Беким Ќоку
 3. Мимоза Муса
 4. Халил Снопче
 5. Фатмир Љимани
 6. Саранда Имери – Стафаи
 7. Садик Сулејмани
 8. Имерлие Салиу- Фетаи
 9. Аднан Азизи
 10. Калтрина Беќири
 11. Севим Весели Берзати
 12. Мухамет Амети
 13. Бесим Мемеди
 14. Газменд Алиу
 15. Мајлинда Имери
 16. Хаќим Рамадани
 17. Ваљон Идризи
 18. Мехаљ Исмаили
 19. Арбнора Хусеини
 20. Бесар Дурмиши
ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ