четврток, 13 јуни 2024

Клековски: СДСМ моментално бојкотира, ВМРО-ДПМНЕ само блокира

Објавено на

часот

Сподели

Клековски посочи дека самиот предлог на Мицкоски за лидерска средба со Ковачевски покрај разговорот за предвремени избори се понуди и соработка во подрачјата на економија, енергетика, здравство, и уште едно две подрачја.

„Ескалацијата во Собранието беше неопходна и првата жртва на ескалацијата во Собранието е автентичното толкување на законот за игри на среќа. Во тој закон ДУИ инсистира да помине автентично толкување кое ќе овозможи формирање на втора лотарија. Така СДСМ кога ќе говори што се блокира, нека не кажува лаги, нека ја каже вистината”, појасни Клековски.

Тој додаде дека е доста загрижен што власта не е отворена за дијалог со опозицијата. Тој дури укажа дека потребна е рамка за редовна комуникација помеѓу власта и опозицијата.

„За енергетската криза кога ВМРО-ДПМНЕ даваше решенија веднаш се одбија од страна на власта. ВМРО-ДПМНЕ преку прес конференција предложи решенија за пребродување на енергетската криза, а за еден час подоцна излегува портпаролот на СДСМ и веднаш ги одбива решенијата и ги фрла во ѓубре и започнува со клевети. Еве со такво однесување и водење на државата од страна на власта стигнавме до тука каде што сме денес”, појасни Клековски.

Клековски во текот на гостување во емисијата посочи и пример со предлогот за изградба на клиничкиот центар. Тој рече дека ВМРО-ДПМНЕ нема да дозволи државата да се задолжува 500 милиони евра за изградба на клинички центар, кога во Белград и Ниш се изградија два клинички центра з а250 милиони евра.

„Предлогот за нов клинички центар на ВМРО-ДПМНЕ беше 80 милиони евра, а предлогот на СДСМ чини 500 милиони евра. А, во Белград и во Ниш се направија клинички центри за 250 милиони евра. Нормално дека ВМРО-ДПМНЕ ќе го блокира предлогот на СДСМ, не е проблем локацијата, проблем поголем е сумата на пари. Проблемот е што поради СДСМ државата требаше да се задолжи за 500 милиони евра, а во момент кога има поефикасни и поевтини решенија”, потсети Клековски.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ