сабота, 25 мај 2024

Кисела Вода стана единствената општинa во мрежата на Партнерството за отворена власт

Партнерството за отворена власт (ПОВ) денеска објави дeка Општина  Кисела Вода е една од новите 55 нови општини во растечката мрежа од 75 земји, кои ги унапредуваат иницијативите за отворена власт ширум светот. Како единствена општина од Македонија, која беше избрана меѓу 138 апликанти, за Кисела Вода ова претставува значаен чекор во поттикнувањето на транспарентноста, учеството на граѓаните во креирањето на локалните политики и одговорноста на локално ниво, соопшти општинската прес-служба.

Објавено на

часот

Сподели

Градоначалникот Орце Ѓорѓиевски денеска остварил средба со партнерите во овој процес, директорот на ИРИ, Крис Бренан и високите претставници од ИРИ Илина Мангова и Марија Саздевски, со националниот координатор за ПОВ Гордана Гапиќ Димитровска од МИОА, како и со претставниците од здружението КРИК Константин Карадафов и Ангела Здравковска. Од сите нив доби честитки за успехот, кко и за сета досегашна работа, за ентузијазмот и најавениот акциски план кој ќе ја унапреди состојбата во општината и пошироко, со оглед на тоа што градоначалникот Ѓорѓиевски е и Претседател на ЗЕЛС, а Кисела Вода исто така е дел од Б40 Мрежата на градови од Балканот.

Градоначалникот изрази задоволство што преку можноста да се биде дел од Партнерството за отворена власт (ПОВ), на граѓаните ќе им се овозможи зголемена транспарентност и со тоа зголемена доверба во институцијата.

Ѓорѓиевски  изјави дека е чест и привилегија е да се биде дел од Партнерството за отворена власт (ПОВ) , од оваа значајна мрежа на општини од светот кои преку својата работа во изминатите 15-тина години дадоа големи резултати во насока на отворање на институциите кон граѓаните

„Драго ми е што нашите досегашни заложби и реализирани проекти во изминатите две години, со посебен акцент на зголемената транспарентност и дигитализацијата беа препознаени помеѓу други 138 апликанти и Општина Кисела Вода денес ги доби овие убави вести. Ова за нас како општина и за мене како градоначалник претставува уште поголема обврска за да испорачаме уште подобри политики за граѓаните. Стекнатото знаење и помошта од експерти кои треба произлезат од членството во ПОВ за Општина Кисела Вода ќе значи постигнување на уште подобри резултати во транспарентноста, учеството на граѓаните во креирањето на политиките и одговорноста на локално ниво. Со оглед на тоа што сум и Претседател на ЗЕЛС, ова ќе овозможи споделување на позитивните искуства со останатите 80 општини, со што бенефитот ќе го почувствуваат и останатите граѓани ширум државата. Верувајќи во сопствените потенцијали, сметаме дека со членството во ПОВ ќе можеме да го стимулираме развојот и на други членови на оваа престижна организација и градење на капацитети кои ќе бидат мостови при решавањето на проблеми од сличен карактер“, потенцира Ѓорѓиевски.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ