недела, 14 април 2024

Кина со години го ограничува раѓањето деца, сега најавија пресврт

Кина ќе ги подобри политиките што поддржуваат раѓање, се вели во официјалниот владин извештај, во кој детално се планира и поддршка на растечката постара популација преку зголемување на бенефициите и основните пензии и зајакнување на приватниот пензиски систем.

Фото: ЕПА

Објавено на

часот

Сподели

Мерките, објавени на денот кога започна Секинескиот народен конгрес, донесени се како резултат на падот на населението на Кина во 2023 година, втора година по ред, при што раѓањата паднаа на околу половина од оние во 2016 година, годината по укинувањето на политиката за едно дете, додека склучените бракови во 2022 година паднаа на рекордно ниско ниво.

Кина „ќе работи на општество погодно за раѓање деца и ќе промовира долгорочен рамномерен развој на населението“, се вели во владиниот извештај. Ќе развие „систем за грижа за деца од јавен интерес“ за да ги намали трошоците за раѓање деца, родителство и образование, се додава.

Демографскиот пад на Кина во голема мера е резултат на политиката за едно дете наметната помеѓу 1980 и 2015 година. Од 2021 година, на паровите им е дозволено да имаат до три деца.

Сепак, сè поголем број жени избираат да немаат деца поради високите трошоци за грижа за децата или неподготвеноста да се омажат или да ја стават својата кариера во мирување, а родовата дискриминација и понатаму опстојува во кинеското општество.

Властите веќе се обидоа да воведат мерки за поттикнување на раѓањето деца, вклучително и продолжување на породилното отсуство, финансиски и даночни стимулации за раѓање деца, како и субвенции за домување.

Кина сè уште е едно од најскапите места во светот за развој на дете во однос на БДП по глава на жител, процени во февруари истакнат кинески тинк-тенк, во кој детално се опишани неопходните загуби за жената доколку сака да роди.

За поддршка на старите лица, Кина ќе имплементира приватен пензиски систем на национално ниво и „соодветно ќе ги зголеми“ минималните основни старосни бенефиции за жителите на руралните средини, како и за урбаните жители кои не работат, како и за основните пензии.

Кина ќе изгради систем за обезбедување услуги за нега на стари лица дома и ќе развие систем за здравствена заштита за старите лица, се вели во извештајот.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ