четврток, 30 мај 2024

Кина повеќе не е главен трговски партнер на Германија

Соединетите Американски Држави ја претекнаа Кина во првиот квартал во трговијата со Германија и ја зазедоа позицијата на главен трговски партнер, пресметал Ројтерс врз основа на официјалните статистички податоци.

Фото: ЕПА

Објавено на

часот

Сподели

Вредноста на американско-германската трговија достигна 63 милијарди евра во периодот од јануари до март, покажуваат податоците на Дестатис. Кинеско-германската размена изнесува нешто помалку од 60 милијарди евра.

Дури и во 2023 година Кина беше најголемиот трговски партнер на Германија, осма година по ред, со девизна вредност од 253 милијарди евра. Заостатокот на германско-американската размена тогаш беше само неколку стотици милиони евра.

„Германскиот извоз во САД повторно порасна благодарение на зајакнувањето на американската економија, додека извозот во Кина се намали, како и увозот“, рече Винсент Стамер од Комерцбанк, објаснувајќи ја промената на врвот на рангирањето на германските трговски партнери во првиот квартал.

Структурните фактори исто така одиграа одредена улога, додаде Стамер.

„Кина напредуваше на скалилото на синџирот на вредност и сега сама ги произведува пософистицираните стоки што порано ги увезуваше од Германија“, рече Стамер, додавајќи дека германските компании го замениле извозот во Кина со префрлање на производството во азискиот гигант.

Германија минатата година објави дека сака да ја намали својата изложеност кон Кина, наведувајќи ги политичките разлики и во стратегиски документ обвинувајќи го Пекинг за „нефер практики“. Сепак, Берлин не прецизираше какви политички мерки планира да преземе за да ја ублажи зависноста, забележува Ројтерс.

Германскиот увоз на кинески стоки падна за речиси 12 отсто на годишно ниво во првиот квартал, додека извозот падна за нешто повеќе од еден отсто, изјави Јурген Мејтс од економскиот институт ИВ.

Експертот на ИВ шпекулира дека причините може да се бараат во фактот што „кинеската економија постигнува послаби резултати отколку што многумина се надеваа, а американската економија има подобри резултати од очекуваното“.

САД сега сочинуваат околу 10 отсто од германскиот извоз на стоки, додека уделот на Кина падна под шест отсто, додава Мејтс.

„Глобалните економски трендови се неповолни за германскиот економски модел и се чини дека започна процесот на преориентација, мотивиран, меѓу другото, и од геополитички причини: оддалечување од кинеската конкуренција и доближување до американскиот трансатлантски партнер“, заклучува експертот на германскиот институт.

Германската економија речиси стагнираше во првиот квартал, додека американската економија порасна за три отсто во однос на истиот период лани. Активноста во кинеската економија е зголемена за 5,3 отсто.

Германија инсистира на стратегија на „отстранување ризици“ во односите со Кина, а Европската комисија отвори серија истраги, со сомневање дека кинеските компании успешно конкурираат во ЕУ благодарение на државните субвенции. На крајот на април, Брисел одлучи да ги провери јавните набавки на медицинска опрема во Кина и положбата на европските компании.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ