понеделник, 24 јуни 2024

Кина ѝ одговори на ЕУ: Не се прашувате вие за ЛГБТ правата во нашата земја

Објавено на

часот

Сподели

Претставништвото на Меѓународниот ден на борбата со хомофобијата, трансфобијата и бифобијата изјави дека сите ЛГБТ лица во Кина треба да имаат исти права како и сите останати луѓе и дека би требало да им се дозволи и отворање на различни организации кои би се бореле за заштита на нивните права.

Кина денес одговори кратко: „ЕУ не треба да дава наредби на оваа тема. Следно прашање“.

Неколку дена претходно, во понеделникот, медиумите пренесоа дека во Пекинг е затворен главниот ЛГБТ центар во градот. Центарот бил активен 15 години, а Блумберг, повикувајќи се на неименувани извори, пренесе дека притисоци врз организацијата имало и многу претходно.

Во соопштението на центарот за 2022 година се наведува дека организацијата се соочувала со многу непријатни појави, како принудни селење и други проблеми со работата, како и „валкање на личноста“ на вработените во центарот, како и нивните семејства.

„Сите овие случувања доведоа до колективен емоционален пад и би било неискрено да кажеме дека сè уште сме многу заинтересирани за нашата работа во оваа ситуација“, наведе ЛГБТ центарот во извештајот за минатата година.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ