недела, 21 април 2024

Ќе има референдум на Косово

Објавено на

часот

Сподели

Пантиќ тоа го соопшти по состанокот на претседателите на општини и шефовите на пратеничките групи на локалните самоуправи.

Пантиќ изјави дека српскиот министер за Косово и Метохија, Горан Богдановиќ, им го пренел ставот на Владата на Србија дека референдумот во овој момент е непотребен, но истовремено не го оспорил неговото одржување, јавува Б92.

На референдумот граѓаните од четири косовски општини со мнозинско српско население треба да се изјаснат дали ќе ги прифатат косовските институции.

„По изјавата на известувачот на Советот на Европа Јелко Кацин дека референдумот никако нема да го загрози добивањето кандидатски статус на Србија за членство во ЕУ, односно дека нема врска со тој чин, на денешните консултации е заклучено дека нема потреба да се одложува референдумот“, изјави Пантиќ.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ