четврток, 20 јуни 2024

Ќе има кратење на пари за културата, се надевам нема да има негативни коментари, вели министерката за култура

Објавено на

часот

Сподели

„Во Министерството за култура веќе направивме одредени кратења за да можеме да скратиме ние од кај нас, за да не трпат оние други културни манифестации кои се финансираат преку Годишната програма“. Тоа нема да се одрази на културните настани ниту на нивото на културата што го имаме“, изјавИ министерката. Таа најави дека ќе следат кратења и од други финансирања кои како Министерство ги имаат на располагање.

Кратења, како што оцени, се за да се задржат високите плати, високите примања и да можеме да ги одржиме примањата на граѓаните во ова време на кризи.

Костадиновска-Стојчевска изрази надеж дека тоа нема да биде негативно истолкувано или дека нема да биде причина за „некои други настани”.

Министерката за култура изјави дека сега за сега остануваат капиталните инвестиции онака како што е предвидено, бидејќи треба подеднакво да се вложува и во повисоки плати, но и во објектите на културата каде треба да се работи и функционира.

Одговарајќи на новинарско прашање околу специјалната стратегија за заштита на културно наследство, Костадиновска-Стојчевска изјави дека освен законските решенија кои ги затекнала

или се „заглавени” во Собрание, она што сега ќе следи не е само стратегија за заштита на културно наследство, туку и стратегија за културата. Таа додаде дека сите стратегии можат да се ревидираат, бидејќи на некои им е изминат рокот и дека треба прилагодување на сето она што се случува секојдневно во културата.

Министерката изјави дека во изработката на стратегијата и на сите документи кои треба да ја регулираат и водат културата ќе биде вклучена независната сцена, иницијативата „Аудиција сега” и посочи дека сите треба да добијат право да бидат вклучени и опфатени во нејзината изработка.

На новинарско прашање дали е планирана нова средба на меѓувладината работна група за соработка со Бугарија, министерката за култура потсети дека на последната средба потпишале Договор за соработка или план за работа.

– Она што е предвидено во тој Договор за соработка од областа на култура меѓу Северна Македонија и Бугарија се одвива, бидејќи тие се активности кои се постојани, кои ги имаме неколку години наназад, но таму во тој Договор само ги ставивме на хартија и тие се размена не само на искуства, туку и наши гостувања во Бугарија, каде имаме Културно-информативен центар во Софија, кој има своја програма, рече Костадиновска-Стојчевска.

На средбата со медиумите министерката Костадиновска-Стојчевска се осврна и на посетата на Рим и Ватикан и изрази задоволство од културните настани и од културното претставување на земјава.

Министерката за култура најави и дека ќе биде дел од владината делегација кој ќе оди во посета на САД, каде ќе има состаноци и средби за законско решение за нелегалната трговија со артефакти.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ