недела, 14 април 2024

Јубилеј – 13 години од првиот број на весникот Илинден во Албанија

Македонскиот весникот Илинден, што е гласило на истоименото друштво во Албанија, денеска одбележува 13 години од објавувањето на првиот број.

Објавено на

часот

Сподели

„На први март 2011 година како двоброј (март/април) беше испечатен првиот број на весникот, како гласило на македонското друштво „Илинден“- Тирана. Во овој изминат период, весникот побуди голем интерес кај македонската читателска публика во Албанија, во татковината Македонија, како и меѓу македонската дијаспора во светот“, изјави за МИА Никола Ѓурѓај, претседател на друштвото и главен и одговорен уредник на весникот.

Весникот, оценува тој, прерасна во медиум кој со сериозноста и со пристапот во објавувањето на темите, е интересен и корисен за македонското национално малцинство во Албанија и од име на редакцијата искажува посебна благодарност до читателската публика и соработниците.

„На 19 декември минатата година го отпечативме 60. јубилејно издание, што за нас беше навистина голема радост и се надевам дека ќе доживееме уште многу јубилејни изданија. Со написите дадовме голем придонес во евидентирањето и надминувањето на голем број прашања од интерес на Македонците во Албанија. Континуирано ќе работиме на заштитата и афирмацијата на македонскиот етнички, јазичен и културен идентитет и националните традиции на Македонците во Република Албанија“, додава тој.

Од мај 2017 година весникот е и со електронско издание www.vesnik-ilinden.coм. На тој начин весникот стана достапен за целокупната јавност за сите Македонци во Република Албанија, регионот и цел свет.

Во септември истата година е стандардизиран според меѓународните норми за печатени и електронски периодични списанија со ISSN 2522-6282 (online) и ISSN 2522-4514 (print) и дел од двата најголеми читачи на вести и клиентска датотека во Македонија.

Од август 2022 година македонски весник Илинден е член на платформата Алијанса за етички медиуми (АЕМ) каде членуваат печатени и аудиовизуелни медиуми во Република Албанија.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ