недела, 26 мај 2024

ЈО: Изборен ден без посериозни инциденти

Не пристигна ниту една пријава за кривично дело поврзано со изборите, соопшти пред малку Јавното обвинителство на Македонија.

Фото: Роберт Атанасовски

Објавено на

часот

Сподели

„Според информациите од јавните обвинителства низ целата држава, изборниот ден во првиот круг од изборите за претседател на Република Северна Македонија помина мирно и без поголеми нарушувања на изборниот процес. Не се забележани посериозни инциденти кои би имале обележја на кривично дело против изборите и гласањето или други кривични дела кои би го загрозиле изборниот процес.

Привремената Комисија на Јавното обвинителство за евентуални изборни нерегуларности го следеше текот на гласањето, а во текот на денот беа организирани вонредни дежурства во сите основни јавни обвинителства. Јавното обвинителство се координираше и со останатите институции надлежни за следење на изборниот процес.

Комисијата ќе продолжи со својата работа до завршување на изборниот циклус. Сите евентуални сомневања за кривични дела кои би можеле да го нарушат изборниот процес ќе бидат испитани, а предметите ќе имаат приоритет на постапување во јавните обвинителства“, соопшти ЈО.

 
ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ