Новите иновации во храната негативна на јаглерод ја трансформираат индустријата во климатско решение. Овие намирници, кои апсорбираат повеќе јаглерод диоксид отколку што испуштаат, нудат ветувачки начин за борба против климатските промени, истовремено произведувајќи одржливи и хранливи опции.
Јаглерод негативната храна вклучува практики кои неутрализираат повеќе јаглерод отколку што се ослободува за време на производството. На пример, одгледувањето алги е многу ефикасно, бидејќи морските алги апсорбираат јаглерод диоксид за време на растот и не бараат земја, слатка вода или ѓубрива. Одредени култури кои се одгледуваат преку регенеративно земјоделство зафаќаат значителни количини на јаглерод.
Поради тековните емисии, треба трајно да го отстраниме јаглеродот од атмосферата, складирајќи го длабоко во морето, карпите, почвата или во дрвјата. Постојат неколку прехранбени производи и производствени практики кои го прават тоа. Всушност, веќе е можно целата диета да биде „јаглеродно негативна“, иако во денешниот свет тоа би барало значителни промени во начинот на исхрана на повеќето луѓе.
Регенеративно земјоделство: Техниките како што се земјоделството без обработување, покривањето и ротационо пасење го подобруваат здравјето на почвата и го отстрануваат јаглерод диоксидот.
Одгледување алги: Брзо растечки и богати со хранливи материи, оваа храна апсорбира јаглерод диоксид и ги поддржува морските екосистеми.
Намалување на отпадот од храна: Пренамената на отпадот во ѓубрива или биоенергија ги намалува стакленичките гасови.
Истражувачите наоѓаат начини како храната што е негативна на јаглерод да ја направат масовен тренд. Компаниите инвестираат во нови технологии за мерење на зафаќањето на јаглерод и подобрување на ефикасноста, додека владите истражуваат стимулации за поддршка на одржливи практики.
Усвојувањето на јаглерод негативна храна во голем обем би можело да помогне во неутрализирање на емисиите од земјоделството и другите индустрии, придвижувајќи го светот поблиску до постигнување на климатските цели.
И покрај тоа што остануваат предизвиците во однос на трошоците и прифаќањето од јавноста, експертите веруваат дека оваа храна може да ги преобликува нашите системи за храна и да помогне да се сменат климатските промени.