петок, 14 јуни 2024

Изложба на досега неизложени дела на Владимир Георгиевски

Денеска во Галерија Матица во чест на 82 години од раѓањето на македонскиот сликар Владимир Георгиевски (1.6.1942 – 25.5.2017), во соработка со семејството Георгиевски, ќе се отвори изложбата на триесетина досега неизложувани дела од различни фази на неговото творештвото.

Објавено на

часот

Сподели

Изложбата ќе трае до 24 јуни 2024.

„​Драмата што ја живеам денес како човек и како сликар, мислам дека е добро позната, насетена и одживеана во некои други простори и други времиња. Мојот свет, можеби не е од овој свет, денешниов, но ми се чини дека комуницира со ова време на едно посложено ниво.

Но, мислам дека мое творечко право е да го бранам тој став и принцип на едно време во сите времиња и на еден свет во сите светови. Тоа е многу тешко и сложено како задача, но, онолку колку што поседувам дарба, и натаму ќе ѝ служам на таа задача“.  (ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВСКИ)

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ