вторник, 21 мај 2024
Претседателски избори 2024

Излезноста до 15 часот е скоро 36 отсто, најмногу гласале во Новаци, најмалку во Центар Жупа

До 15 часот излезеноста на првиот круг од претседателски избори  е 35,89 проценти, според податоците на Државната изборна комисија (ДИК) од 2110 избирачки места.

Фото: Роберт Атанасовски

Објавено на

часот

Сподели

Од вкупно запишани 1.092 341 гласачи на овие избирачки места гласале 392 066.

„Гласањето досега се одвива мирно на сите избирачки места“, информираат од ДИК.

Според податоците што се пристигнати досега, најголема излезеност е забележана во Новаци со 57,69 проценти додека најмала е излезеноста во Центар Жупа, 13,11 проценти.

До овој момент до ДИК се доставени вкупно 233 приговори за заштита на личното избирачко право. Од нив 38 приговори се усвоени и на избирачите им е овозможено да го остварат своето право на глас, 21 приговори се отфрлени како неуредни, а 22 приговори се одбиени. Останатите приговори се во обработка.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ