петок, 1 март 2024
ОЈО Струмица

Истрага против 21-годишна девојка и двајца малолетници за силување дете

Објавено на

часот

Сподели

За истиот настан, надлежниот јавен обвинител до судијата за деца при Основниот суд во Струмица поднесе барање за поведување подготвителна постапка против две деца во судир со законот за кои постои сомневање дека извршиле дејства кои со закон се определени како кривично дело – силување на дете кое не наполнило 15 години.

При новогодишна прослава во куќа на еден од малолетниците, осомничената, свесна за своето дело, им помогнала на две деца родени 2007 година, со употреба на сила, да извршат силување на девојче родено ​2010 година. Осомничената најпрвин ја поттикнувала и ја довела во алкохолизирана состојба жртвата, ја соблекла во една од собите, овозможувајќи им на двајцата малолетници да го силуваат девојчето, кое за цело време давало отпор. По целиот настан, осомничената ѝ ја облекла облеката на жртвата и почнала да ја удира со клоци и шамари во пределот на главата.

Надлежниот јавен обвинител до судијата на претходна постапка достави предлог за определување мерка притвор за осомничената. Предлогот е прифатен и судијата со решение и определи притвор во траење од 30 дена. За двете деца во судир со законот ќе биде предложена мерка согласно член 115 од Законот за правда на децата – ставање под надзор од Центарот за социјални работи.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ