сабота, 20 април 2024

ИРЛ го изгуби спорот со Кочо Анѓушев

Порталот ИРЛ е осуден за клевета по тужба на поранешниот вицепремиер Кочо Анѓушев, се вели во соопштението на Фероинвест.

Објавено на

часот

Сподели

Анѓушев и Брако го тужеа ИРЛ за емисија објавена на македонската телевизија во која се изнесуваа лажни конструкции без да му се даде простор на Анѓушев и на компанијата да изнесат своја страна и да дадат одговори на јавните неосновани прозивки.

И Анѓушев лично и Брако ги негираа наводите и повеќе пати изјавиja дека ИРЛ е во постојан напад врз компаниите и нивниот сопственик, од причини непознати за јавноста.

Особено го осудуваме однесувањето на ИРЛ и на Здружението на новинарите (ЗНМ) кои постојано вршеа притисок врз судот да ги ослободи од одговорност, до степен на јавни закани до судијата, кои се одвиваа дури и денеска, на само неколку часа пред објавување на пресудата. Во судницата судијката беше вербално нападната од присутните претставници на ИРЛ и на ЗНМ кои предизвикаа нарушување на редот и мирот, поради што во судницата мораше да дојде судското обезбедување, што е срам за една интелектуална фела која работи во јавната сфера.

Потсетуваме дека истата судијка во првата постапка ги ослободи ИРЛ од одговорност, и тогаш судијката не беше напаѓана ниту од ИРЛ, ниту пак од тужителот Анѓушев. Денес судот е напаѓан затоа што првата пресуда падна на апелација и се спроведе повторено судење со изведување нови искази и докази и овој пат е пресудено против ИРЛ. По изрекувањето на пресудата, ИРЛ денес продолжи да ја демне компанијата. Лица од нивната група се распоредени околу деловната зграда и го фотографираат објектот и вработените.

Ставот на Фероинвест и на Брако, како фирми во сопственост на Кочо Анѓушев, е дека е лесно под закрилата на изразот ‘јавен интерес’ постојано да се напаѓаат приватни фирми, стопанственици, луѓе кои ја прават економијата на една држава и да им се нанесува штета во нивното работење.

Затоа сметаме дека судот испрати добра порака дека новинарството навистина треба да застапува јавен интерес, а не зад тоа да се крие некој друг интерес.

Ја поздравуваме одлуката на судот, но сметаме и дека други институции во државата, како финансиска полиција, инспекциски служби, УЈП и слично, треба да проверат како работат овие групи, дали исплаќаат пари на вработените на рака, односно без да поминат преку даночните системи на контрола на државата, дали повиците за донации се само маска, понатаму да се провери од каде доаѓаат некои суми и за која цел итн. Има многу различни информации во општеството за кои институциите треба да постапат по допрен глас.

Овде, ја осудуваме и злоупотребата на Здружението на новинарите за вршење притисок врз судот од страна на претседателот на ЗНМ, кој ќерката ја вработи во ИРЛ, и во чии активности очигледно има елементи на конфликт на интереси и трговија со влијание.

Како стопански субјект, ние ќе ја информираме Европската федерација на новинари за случувањата во ЗНМ, како и дека се злоупотребува името и кредибилитетот на Европската федерација, со нејзино доведување во заблуда за случувањата во Македонија, со цел лична корист на поединци во Здружението, кои за таа цел поддржуваат група која поради своите постапки е веќе осудувана за клевети и претходно“, соопшти Фероинвест.

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ