четврток, 23 мај 2024

Институтот за јавно здравје одбележува еден век постоење

ЈЗУ Институт за јавно здравје го најави одбележувањето на 100 години од своето формирање, под мотото „Институт за јавно здравје на Република Северна Македонија – 100 години чувар на вашето здравје“. Директорот, доктор Шабан Мемети во писмената изјава подвлекува дека се неизмерно горди што го слават овој јубилеј од 100 години.

Објавено на

часот

Сподели

„Основан пред еден век, ЈЗУ Институт за јавно здравје стои како темелник на превентивната здравствена заштита, посветена на служење на интересите и благосостојбата на сите граѓани. Овој значаен настан не е само прослава на долговечноста, туку и доказ за непоколебливата посветеност на Институтот за јавното здравје. Во првите редови на превентивната здравствена заштита, Институтот вредно работеше на заштита на здравјето и благосостојбата на заедницата, поставувајќи преседан како прва и единствена здравствена институција во државата, што постигнува да одбележи 100 години од своето формирање и успешно функционирање“, се наведува во денешното соопштение.

Во чест на овој настан, Институтот ќе издаде сеопфатна монографија со наслов „100 години Институт за јавно здравје на Република Северна Македонија 1924-2024 година – чувар на јавното здравје“.

„Оваа публикација служи како хроника на трајното наследство на Институтот и неговата неуморна посветеност на јавното здравје во изминатиот век. Ќе се одржи свечена церемонија, со бројни ценети гости од домашните институции, како и од европските и светските здравствени организации, соработници и поддржувачи на  потфати на Институтот. Овој настан ќе послужи како доказ за длабокото влијание на Институтот врз заедницата и неговата непоколеблива посветеност на унапредување на иницијативите за јавно здравје“, пишува во соопштението на Институтот.

Директорот, доктор Шабан Мемети во писмената изјава подвлекува дека се неизмерно горди што го слават овој јубилеј од 100 години.

„Ова достигнување е доказ за посветеноста и напорната работа на нашиот тим, како и за непоколебливата поддршка од нашите партнери и вработени, минати и сегашни. Додека размислуваме за изминатиот век, ние сме порешителни од кога било да продолжиме со нашата мисија за заштита на здравјето и благосостојбата на сите граѓани“, се истакнува во неговата писмена изјава.

Институт за јавно здравје изрази благодарност до сите оние кои придонеле за неговиот успех во изминатиот век.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ