понеделник, 24 јуни 2024

Инспекцијата утврди дека има одговорност за случајот со родилката која се обиде да се самоубие

Објавено на

часот

Сподели

Со инспекцијата по наредба на министерот за здравство, бил извршен увид во основната медицинска документација за пациентката Б.М., електронскиот медицински дневник,за историја на болест, како и во Интегрираниот информатички систем Мој Термин. Побарани биле и се добиени изјави од здравствени работници и соработници на ГАК поврзани со лекувањето и третманот на родилката, велат од ДЗСИ.

„Од извршениот надзор во ЈЗУ УК ГАК констатиран е пропуст во делот на реализирање на конзилијарните прегледи побарани во два наврати за родилката, со оглед на тоа што истите не се реализирани. Во врска со наведеното ДСЗИ, со решение ќе наложи на одговорните лица на ЈЗУ УК ГАК спроведување на постапка за утврдување на одговорност од страна на здравствените работници кои до крај не ја спровеле постапката за обезбедување на доктор, специјалист по психијатрија“, се вели во соопштението од ДЗСИ.

ДСЗИ не утврдил недостатоци на Универзитетската клиника за психијатрија по однос на организацијата на работа на функционирање на клиниката во услови на постапка за реновирање. 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ