петок, 14 јуни 2024

Индустриските производи на годишно ниво поскапи за 21,4 отсто

Објавено на

часот

Сподели

Во април во споредба со март, продажните цени на производителите на индустриски производи се повисоки во групите Капитални производи за 0,5 %, Интермедијарните производи, освен енергија за 5,8 %, Нетрајни производи за широка потрошувачка за 1,6 % и Трајни производи за широка потрошувачка за 0,8 %.

Во април годинава, пак, во однос на април лани, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите Енергија за 26,9 %, Интермедијарни производи, освен енергија за 29,4 %, Капитални производи за 74,6 %, Трајни производи за широка потрошувачка за 6,8 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 12,6 %.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ