среда, 21 февруари 2024

И Аквадуктот не е поштеден од ѓубре – собрани 50 кубни метри отпад

Наместо убаво уреден простор, табли, туристички водичи, многу ѓубре има кај скопскиот Аквадукт, стар многу векови, а изграден за да го снабдува населението со вода. Комунална хигиена се зафати да го расчисти тој простор и, како што информираат, во акцијата се собрани 50 кубни метри отпад.

Објавено на

часот

Сподели

                                                                                          Фото: Комунална хигиена

Станува збор за градежен, кабаст и мешан комунален отпад кои биле подигнати и транспортирани минатата недела околу Аквадуктот. 

Како што информира Јавното претпријатие Комунална хигиена, нивните екипи во координација со Град Скопје реализираа активности за целосно расчистување на реонот на археолошкото наоѓалиште – Скопски aквадукт.

Инаку, наместо да биде гордост на Скопје, Аквадуктот пропаѓа. За последен пат бил обновен по земјотресот од 1963 година, кога биле поправени три лака и два столба кои паднале од јачината на потресот.

Бројни патеписци низ вековите со воодушевување го опишувале аквадуктот.

д                                                                 Фото: Википедија

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ