понеделник, 17 јуни 2024

Хаварија на системот Макарија, проблеми со наводнувањето во Росоман

Објавено на

часот

Сподели

„Поради итноста и сериозноста на оваа хаварија, одма излеговме на лице место заедно со директорот на Водостопанство Тиквеш Кавадарци, како одговорна институција, претседателот на комисијата за земјоделие при Советот на Општината Росоман и ги информиравме сите одговорни и надлежни институции, како веднаш би пристапиле кон изнаоѓање решение и санирање на оваа  хаварија. Општина Росоман безрезервно ќе застане во решавањето на оваа хаварија. Сакам да упатам апел за смиреност на земјоделците и да не се злоупотребува политички оваа настаната хаварија. Решение мора да има и ќе има“, нагласи Николов. 

Претседателот на месната заедница Сирково, Веле Коцев, во изјава за МИА рече дека на земјоделците им останува да се надеваат, дека во најкраток рок ќе се санира дефектот на левиот магистрален канал Трстеник – Градско. 

„Вакви големи дефекти се јавувале и во изминатите години. Било извршено само нивно санирање. Иако, на целиот затворен дел од каналот треба да се изврши целосна обнова со нов цевковод, што ќе гарантира непречено снабдување со вода за наводнување на земјоделските култури во општините Росоман и Градско. Имајќи предвид дека при поранешни дефекти немало вода и по 20 дена, ова за нас земјоделците ќе значи материјална штета на земјоделските култури, особено градинарството, лош квалитет на праските и неможност да се извезуваат, нагласи тој, изразувајќи надеж за реформи во функционирањето на водоснабдителниот систем за наводнување во државата“, рече Коцев. 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ