петок, 1 март 2024

Хашките случаи се затворено прашање, рече Џафери и покрај барањето на Советот на Европа

Тоа е прашање регулирано со закон и потврдено со одлуки на Уставниот суд, одговори денеска премиерот Талат Џафери на новинарско прашање дали македонската влада планира да ги отвори хашките случаи. Владата на Македонија на 15 јануари доби писмо од Сиоветот на Европа, од комесарката за човекови права Дуња Мијатовиќ со препорака да се укине амнестијата и македонските судови да ги пресудат овие случаи.

Објавено на

часот

Сподели

Според Џафери, меѓународните трибунали не се врзани со домашното законодавство.

Засега ова прашање не е отворено на владина седница. Неколку политички партии се согласија со оваа препорака за отворање на хашките случаи.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ