вторник, 5 март 2024

Халкбанк се приклучи кон одбележувањето на 18 Април, Светскиот ден на културното наследство

Објавено на

часот

Сподели

Во рамките на проектот банката се осврнува на богатото културно наследство на Македонија.

„Црпејќи од овој непресушен извор, преку традицијата, културата и уметноста, создадовме корпоративен брендинг со мотиви од народни носии од различни краишта на земјава, од ретки археолошки предмети стари со милениуми, од „Тешкото“, од црквите и џамиите кои се прогласени за споменици на културата. Една од главните инспирации се и делата на доајените на македонската ликовна уметност, Никола Мартиноски, Борко Лазески, Јордан Грабулоски-Грабул, Димитар Кондовски. Преку нашите „Трајни култури вредности“ сакаме да потсетиме и да придонесеме во промоцијата на нашето културно наследство. Македонската култура и традиција се непресушен извор на инспирација. Тие се дел од нашето секојдневие. Ги искористивме за да создадеме современи визуелни решенија и преку нив да потсетиме какви богатства создавал нашиот народ. А, овој ден е идеален за нивното споделување“, вели Маја Наумовска-Савеска.

 

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ