понеделник, 24 јуни 2024

Граѓаните до 31 мај можат да ја проверат и корегираат својата годишна даночна пријава

Објавено на

часот

Сподели

„Потврдата или корекцијата на ГДП се врши електронски на  системот е-персонален данок, каде сите регистрирани корисници на своите кориснички профили  може да го менуваат статусот на пријавата, односно да ја потврдат или да ја коригираат. По истекот на законскиот рок, Годишните даночни пријави ќе добијат статус на конечни даночни пријави, согласно последниот статус на ГДП– потврдена или коригирана“, велат од УЈП.

Оттаму посочуваат дека на 1 јуни службено ќе бидат потврдени годишните даночни пријави коишто од страна на граѓаните не се ниту потврдени ниту коригирани.

„Годишната даночна пријава која што граѓаните ја коригирале, а добиле статус на конечна даночна пријава ќе треба да биде одобрена од службено лице на Управата за јавни приходи. Доколку службеното лице не ја одобри коригираната даночна пријава ќе се донесе решение за утврдување на данок на личен доход за 2022 година. Кај граѓаните кај кои се појавува обврска за доплата ќе се генерира налог за доплата, кој се наоѓа во самата даночна пријава (во прозорче печати“, додаваат од УЈП.

Воедно, од УЈП апелираат до граѓаните кои оствариле приходи, а уште не се регистрирале на системот е-персонален данок, истото да го сторат во најкраток можен рок имајќи ги предвид бројните придобивки на користењето на системот

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ