понеделник, 17 јуни 2024

Гир очекува формирање на стабилна Влада во скоро време

„Не би било соодветно за мене како амбасадор на Европската унија да дебатирам и коментирам за внатрешни домашни политички случувања во земјава“, беше одговорот на амбасадорот на Европската унија Македонија Дејвид Гир на новинарско прашање како ја коментира декларацијата на коалицијата Европски фронт за етнички изборен легитимитет за која беше посочено дека ќе биде испратена до сите локални и меѓународни институции.

 

Објавено на

часот

Сподели

За политичките состојби во државата Дејвид Гир рече дека очекуваат скоро да се формира нова влада од која очекува да ги продолжи евроинтегративните процеси.

„Имавме меѓународна набљудувачка мисија за изборите тука во земјата, тие ги истакнаа прелиминарните заклучоци дека изборите се одржаа во демократска и мирна средина и атмосфера и се разбира го очекуваме нивниот завршен финален извештај за изборите. Со нетрпение очекуваме да се формира што е можно поскоро стабилна Влада којашто ќе ги преземе сите неопходни чекори за имплементација на сите реформи се со цел да ја донесе т.е зачлени земјата што е можно поскоро во Европската унија“, рече Гир по денешното отворање на Европска куќа во Тетово.

Ќе соработуваме, дополни евроамбасадорот, со сите чинители кои ќе соработуваат за постигнување на целта за реализација на пристапниот процес на вашата земја колку што е можно поскоро.

„Се разбира ќе соработуваме со сите и очекуваме сите тие политички чинители кои ја изразија таа посветеност и таа заложба за време на изборниот процес да продолжат да го дадат тој придонес се со цел да го поддржат членството на вашата земја колку што е можно поскоро во рамките на Европската унија“, изјави Гир.

Со повеќе активности во Тетово денеска се промовираше почеток на работа на Јуроп Хаус, која е седми таков објект во исто толку градови низ државата кои се отвораат од страна на Делегацијата на Европската унија во Скопје.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ