сабота, 22 јуни 2024

Европскиот парламент жестоко го нападна Додик, бара итно воведување санкции

Објавено на

часот

Сподели

Во заедничката изјава тие реагираа на кризата во Босна и Херцеговина предизвикана од обидите на властите на Република Српска, предводени од Милорад Додик, да го поткопаат Уставниот суд на Босна и Херцеговина и авторитетот на високиот претставник Кристијан Шмит, опишувајќи го како провокација за која ЕУ мора веднаш да реагира бидејќи нејзиниот углед и кредибилитет се во прашање.

„Најостро го осудуваме донесувањето на законот во Народното собрание на Република Српска за неспроведување на одлуките на Уставниот суд на Босна и Херцеговина и измените на законот на РС за објавување закони и други прописи, што е директен напад на уставниот поредок и јасно кршење на Дејтонскиот договор“, се вели во соопштението потпишано од Мекалистер, Рангел и Франц.

Оттаму додаваат дека затоа ја поддржуваат одлуката на високиот претставник за Босна и Херцеговина од 1 јули, со која тој ги поништи спорните закони и го измени Кривичниот законик на Босна и Херцеговина, со што се отвори пат за кривично гонење на одговорните за загрозување на уставниот поредок на државата.

Потсетувајќи дека Шмит рекол дека „сите опции се сè уште на маса“, тројцата влијателни европски парламентарци посочија дека сега е неопходно телата на ЕУ да реагираат и да го поддржат високиот претставник во согласност со претходните повици на Европскиот парламент, т.е. да се преземат насочени мерки против оние кои го поткопуваат уставниот поредок на Босна и Херцеговина „со зборови и со дела“.

„Крајно време е ЕУ и нејзините земји-членки конечно да воведат насочени санкции против Милорад Додик, кој веќе е под санкции од САД и Велика Британија, како и неговите сојузници, доколку е потребно на билатерално ниво“, се вели во соопштението, што јасно алудира на фактот дека некои земји како Унгарија се против санкционирањето на Додик, па останува членките на ЕУ тоа да го направат поединечно.

Тројцата европски парламентарци заклучија дека реакцијата е неопходна бидејќи БиХ е во статус на кандидат за членство, па не може да се дозволи „дрскиот сецесионист и неговите следбеници, вклучително и ентитетскиот парламент, систематски да ја поткопуваат земјата и нејзината иднина во Европа и да ги доведуваат во прашање мирот и стабилноста“.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ