петок, 21 јуни 2024

Европа е сѐ постара. Следната година ќе има повеќе постари од 65 години отколку помлади од 15 години

Во 2024 година во Европа ќе има повеќе луѓе на возраст над 65 години отколку на возраст под 15 години, предупреди Светската здравствена организација (СЗО), која повикува на подобрување на мерките за поздрава старост.

Објавено на

часот

Сподели

„Следната година се проценува дека популацијата на лица постари од 65 години ќе ги надмине оние под 15 години во европскиот регион на СЗО“, соопшти организацијата.

На глобално ниво, таква ситуација веројатно ќе се случи околу 2064 година, според проекциите на институтот „Нашиот свет во податоци“. „Овој тренд укажува на нови социјални, економски и епидемиолошки предизвици“, додаде организацијата, чиј европски регион опфаќа 53 земји, од кои некои се наоѓаат во Централна Азија.

Низ Стариот континент, продолжениот животен век често оди рака под рака со нарушено здравје. За да се ублажи влијанието на стареењето врз населението, СЗО ги повикува властите да преземат мерки за „да им овозможат на постарите луѓе да го задржат и подобрат своето физичко и ментално здравје, независност, социјална благосостојба и квалитет на живот“.

Меѓу препорачаните мерки се издвојуваат урамнотежена исхрана и физичка активност од најмалку 150 минути неделно. „Уште поинтензивната физичка активност може да го намали ризикот од смртност од сите причини за 35 проценти“, истакна СЗО.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ