понеделник, 15 април 2024

ЕУ сака да го укине ветото за членство

Европскиот парламент вчера усвои извештај во кој се залага за поширока примена на гласањето со квалификувано мнозинство во процесот на проширување на Европската Унија.

Фото: ЕПА

Објавено на

часот

Сподели

Извештајот за продлабочување на интеграцијата во ЕУ во однос на идното проширување беше усвоен со 305 гласа за, 157 против и 71 воздржан и во него се наведува дека „европските институционални реформи треба да ја зголемат способноста на ЕУ за дејствување и да вклучат поедноставено и поефикасно донесување одлуки, оддалечувајќи се притоа од едногласното одлучување“.

Во извештајот, поднесен од европратениците Петрас Ауштревичиус од групата Обнова на Европа и Педро Силва Переира од групата социјалисти и демократи, се наведува дека воведувањето гласање со квалификувано мнозинство ќе го олесни процесот на проширување и се повикува на брзо и целосно усогласување на кандидатите и потенцијалните кандидати со заедничката надворешна и безбедносна политика на ЕУ.

Европратениците во извештајот посочуваат дека „гласањето со квалификувано мнозинство треба да се спроведе во областите како што се заштитата на демократијата, човековите права и владеењето на правото, МФФ, санкциите и другите релевантни надворешнополитички одлуки, како што е почетокот на преговорите за пристапување во ЕУ, отворање и затворање на поединечни преговарачки кластери и санкционирање на назадувањето, со исклучок на одлуките со кои се одобруваат воени мисии или операции со извршен мандат“. Исто така, се додава и дека е важно земјите-кандидати да се усогласат со заедничката надворешна политика на ЕУ.

Нивното пристапување во ЕУ е условено со почитување на рестриктивните мерки на ЕУ, вклучително и санкциите воведени како одговор на руската војна во Украина. Истовремено, од Европската комисија се бара да ги подобри доследноста, ефикасноста и транспарентноста на претпристапната помош и да ги земе предвид приоритетите во основните области на распределбата на средствата од ИПА 3.

Конкретно, се повикува на воведување построга и поприменлива одговорност во однос на трошењето и подобрувањето на целокупниот циклус на плаќања, примената и контролата на претпристапното финансирање, со спроведување строги услови, вклучително и во спроведувањето на Економскиот и инвестициски план и новиот план за раст за Западен Балкан.

Во извештајот се нагласува дека проширувањето е од најголемо стратегиско значење за ЕУ ​​и се повторува дека пристапувањето во ЕУ мора да биде процес заснован на заслуги, додека кандидатите се охрабруваат да спроведат реформи и напредок на патот кон ЕУ. Иако се наведува дека процесот на проширување треба да биде постепен и подинамичен и дека ЕУ треба да постави конкретни поединечни реформски цели, патокази и преодни рокови за секоја земја, се забележува дека не може да има брзи или однапред дефинирани рокови за членство.

„Се верува дека, сепак, следното проширување на ЕУ треба да се случи веднаш штом ќе се исполнат сите услови за пристап во земјите-кандидати и паралелно тие ќе се договорат и ќе ги спроведат сите неопходни европски реформи. Се очекува дека првите земјите-кандидати ќе бидат подготвени да влезат во Унијата до крајот на оваа деценија“, се наведува во извештајот.

Исто така, се наведува дека процесите на подготовка за проширувањето треба да се одвиваат паралелно во ЕУ и земјите-пристапнички и се изразува уверување дека „европските институционални реформи треба да ја зголемат способноста на ЕУ да дејствува и да вклучат поедноставени и поефикасни процедури за донесување одлуки, оддалечувајќи се од едногласноста“.

Се повикува и на зајакнување на механизмите за заштита на владеењето на правото и основните принципи и вредности на ЕУ, како и капацитет за следење за да се обезбеди усогласеност со критериумите од Копенхаген, пред следниот круг на проширување. Се предлага и реформа на постапката од член 7 од Договорот за ЕУ ​​со укинување на едногласноста во одлуките на Советот на ЕУ „со воведување јасна временска рамка и именување на Судот на правдата за арбитер за прекршоци“.

Се посочува дека воведувањето гласање со квалификувано мнозинство во оваа насока ќе го олесни процесот на проширување и се оценува дека е потребна дополнителна реформа на механизмот за условување на владеењето на правото за да се гарантираат сите основни вредности на ЕУ. Се нагласува потребата од брз преглед на функционирањето и процесот на одлучување на Советот на ЕУ во однос на проширувањето, се предлага да се ревидира системот на ротирачко претседателство со Советот и се забележува дека треба да се преиспита сметањето на праговите за гласање со квалификувано мнозинство за да се подобри рамнотежата меѓу поголемите и помалите земји и да се постават повисоки прагови за најважните одлуки.

Во извештајот се поддржува намерата на Европската комисија да ги вклучи земјите што пристапуваат во извештаите за владеење на правото и се инсистира тие да бидат вклучени во годишните извештаи за напредокот, а се поддржува и создавањето ефикасен механизам за решавање конфликти и посредување поддржан од ЕУ.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ