петок, 1 март 2024
Изјава на евроамбасадорот

EУ очекува судиите да бидат отпорни на влијанија, а политичарите да не се мешаат, вели Гир

Очекуваме судиите да бидат резистентни на надворешно вмешување и да ја завршат работата во согласност со највисоките работни стандарди. Исто така да заврши влијанието врз судството поради политички или каков било финансиски профит, изјави денеска евроамбасадорот Дејвид Гир кој беше во посета на Неготино.

Објавено на

часот

Сподели

„ЕУ има многу јасен став што се однесува на владеењето на правото. Ние очекуваме владеењето на правото дословно да се почитува и во овој контекст ја цениме улогата на судството во вашата земја. Очекуваме судството да работи на професионален начин, да дејствува со интегритет и со целосна независност без никакво надворешно вмешување, дали е тоа вмешување од политичките партии или заради некои финансиски интереси“, рече евроамбасадорот Гир прашан за коментар на изјавата на холандскиот амбасадор Дирк Јан Коп за притисоците во судството.

За да бидеме докрај јасни, потенцира Гир, очекуваме судиите да бидат резистентни на надворешно вмешување и да ја завршат нивната работа во согласност со највисоките работни стандарди.

„Исто така, ЕУ очекува да престанат какво било дејствија на вршење влијание врз судството дали поради политички причини, дали каков било финансиски профит, рече евроамбасадорот.

Гир потсети дека ЕУ го покренува ова прашање постојано и константно.

„Ние сме изразиле загриженост што се однесува на Судскиот совет којшто всушност е во самото срце на судскиот систем во земјата. И исто така, од друга страна, нашата загриженост не се однесува само на однесувањето на Републичкиот судски совет, туку исто така ЕУ изразува загриженост и во врска со сериозни наводи на надворешно политички вмешување дали во работата на Републичкиот судски совет или во судството, генерално. Исто така, токму поради таа причина ЕУ ангажираше оценска мисија од страна на ЕУ која што даде препораки се со цел да се зајакне улогата на Републичкиот судски совет којшто ќе осигура дека работата на Републичкиот судски совет ќе биде ослободена од какво било надворешно политичко вмешување, вели Гир.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ