сабота, 25 мај 2024

ЕУ би можела да ги укине визите и за косовските Срби

Одборот на Европскиот парламент за внатрешни работи го поддржа денес предлогот на носителите на српски пасоши од Косово да им се одобри влез во Европската Унија без визи.

Фото: ЕПА

Објавено на

часот

Сподели

За предлогот гласаа 34 члена на одборот, седум беа против, а 12 воздржани. За предлогот уште ќе се гласа на пленарна седница на Европскиот парламент во втората половина од овој месец. Потоа одлуката треба да ја потврди Советот на ЕУ и се очекува да стапи на сила пред почетокот на летото.

Граѓаните на Косово со пасоши кои ги издаваат приштинските власти можат да патуваат во ЕУ без визи од 1 јануари оваа година. Меѓутоа, тоа не важеше за оние со пасоши издадени од Координациската управа на Србија на граѓаните на Косово од српска националност.

Со укинувањето на ова изземање сите на Западен Балкан ќе имаат безвизен режим со Европската Унија.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ