вторник, 18 јуни 2024

EНплус предупредува: се продаваат пелети со лажно деклариран квалитет, потрошувачите да внимаваат!

EНплус (ЕNplus®) програмата или шемата за сертификација и класификација на пелети од дрво во изминатите две години добиваше зачестени пријавни од нашите граѓани за лажно деклариран квалитет.

Објавено на

часот

Сподели

Во последната деценија, како што пазарот на пелети рапидно расте на сите континенти, така расте и потребатата за висококвалитетен, доверлив систем за сертификација. Така, неколку европски партнери ги здружија силите во 2011 година за развој на ENplus®, концепт првично дизајниран од Deutsches Pelletinstitut (DEPI).

Сертификатот ENplus® е исто така единствен што систематски го потврдува целиот ланец на снабдување, од раните фази на производство до испораката.

Оттука, тимот на ENplus® се огласи со следното излагање, со кое пред сѐ сака да ги заштити крајните корисници односно потрошувачите на пелети на нашиот пазар.

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ