сабота, 20 април 2024

ДЗС: Струјата во второто полугодие лани поскапела за 8,2 отсто

Според податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС), во второто полугодие од 2023 година, просечната цена на електричната енергија за домаќинствата во земјава изнесувала 7.289 денари по киловат часови, што е пораст од 8,2 отсто во споредба со првото полугодие.

Објавено на

часот

Сподели

Просечната цена на електричната енергија без данокот на додадена вредност за крајните потрошувачи, освен домаќинствата, се движи од 6.756 до 12.393 денари по киловат часови по групи на потрошувачи.

Просечната цена на природниот гас без данокот на додадена вредност за крајните потрошувачи, освен домаќинствата, се движи од 36.858 до 48.300 денари по нормални метри кубни по групи на потрошувачи.

Просечната малопродажна цена на природниот гас за домаќинствата е 51.257 денари за нормални метри кубни.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ