понеделник, 15 април 2024

ДУИ се обидува да направи раскол во Алтернатива, велат од партијата на Африм Гаши

Објавено на

часот

Сподели

Oд Алтернатива велат дека дел од членовите на Централното собрание, како и некои други активисти, кои најавиле прес-конференција, побарале од партискиот лидер разрешување на потпретседателите и на генералниот сектретар. Иако за да се расправа за такво барање е потребно да се изјаснат барем една третина од членовите на собранието (кое брои 113 членови) и иако не постои формално поднесено барање, претседателот на партијата Африм Гаши закажал состанок на Централното претседателство за 26 јули. Тогаш ќе се разговара за таа тема и ќе се донесе одлука дали треба да се свика Централно собрание. Од Алтернатива потсетуваат дека потпретседателите и генералниот секретар ги избира и разрешува Централното претседателство.

Гаши притоа напоменал дека е потребно да се разговара и за одговорност на повеќе партиски кадри, особено на шефовите на ограноците, и напоменал дека Алтернатива нема да покрива нечии гревови.

Од Алтернатива ѝ порачуваат на ДУИ дека иако користи стари енверови методи за да саботира состојби во друг двор, дека на следните избори ќе биде поразена. „Тие се во страв по синоќешната средба Гаши, Касами, Меџити, насетуваат пораз и знаат дека доаѓа време кога украдените милиони ќе треба да се враќаат“, соопштуваат од партијата на Африм Гаши.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ