петок, 19 април 2024

Државата за „Бехтел и Енка“ веќе исплатила 167 милиони евра

Објавено на

часот

Сподели

Се подготвуваат, нагласи, и елаборатите за експропријација.

„Продолжуваме со плаќањето кон Бехтел и Енка, според Договорот што го имаме потпишано и според финансиската програма одобрена од Владата. Досега се исплатени околу 167 милиони евра за мобилизација и авансно плаќање за коридорот 8 и коридорот 10д. Моментно се вршат геомеханичките испитувања на делниците Прилеп – Битола, Тетово – Гостивар и Гостивар – Кичево. Се подготвуваат и елаборатите за експропријација. Денеска или утре ќе бидат одобрени и сите проектантни за проектирање на сите траси и патните коридори. Сакам да ја информирам јавноста дека сите капацитети во државата кои проектираат ќе бидат ангажирани. Ќе продолжиме најверојатно следната недела да доставиме барање до Министерството за танспорт за патните коридори. По добиеното одобрување ќе почнеме и со експропријацијата, а потоа и со градежните работи“, истакна Рустеми. 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ