четврток, 22 февруари 2024

Додик најави мерки во училиштата. На децата ќе им биде забрането да користат мобилни телефони и ќе бидат тестирани за дрога

Објавено на

часот

Сподели

Додик истакна дека денес е исклучително тешко да се воспитува дете и дека во тој синџир се одговорни многу институции и поединци.

„Воспитувањето дете не е само прашање на училиштето. Единството треба да се бара во синџирот на родителите, училиштето, државата и системот и одговорните институции. Ако некој искочи од тој систем, општеството нема да може да се одбрани. Лесно ги прифативме неолибералните вредности преку програми кои не опустошија. Денес, преку низа условувања, доведовме до тоа нашиот образовен систем да не ги одразува потребите на нашето општество во целина“, рече Додик.

Потоа Додик се осврна на проблемите кои во моментов се присутни во образованието.

„Неверојатно е дете од неколку месеци веќе да игра игри на телефон. Родителите лесно го дозволуваат тоа и мораме да се плашиме за генерациите што доаѓаат. Веќе неколку години развиваме контролен систем во училиштата и тој дава резултати, но не и дефинитивни. Затоа ќе се зголеми безбедноста преку припадниците на МВР. Има проблем што постарите ученици остануваат во смени кога не одат на училиште и тоа создава атмосфера што може да предизвика врсничко насилство. Неопходно е да се реагира на тоа“, рече Додик.

Тој се осврна и на првите мерки што ќе ги преземе Владата на РС во наредните месеци.

„Многу наскоро во училиштата ќе се воведе забрана за телефони на децата. Особено за време на часовите. Децата кои ќе влезат во одделението ќе мора да ги остават своите телефони додека трае часот. Ниту гневот на родителите нема да помогне. Ако го дозволиме ова, тогаш образовните институции повеќе нема да бидат образовни. Просветните работници работат напорна работа и ние мораме да ги поддржиме“, посочува Додик.

На крајот најави дека во училиштата ќе се воведе и тестирање на дрога.

„Забележуваме дека во училиштата има наркотици и потребно е да се направи сѐ за да се спречи тоа. Ќе воведеме редовно и вонредно тестирање на децата за земање опојни дроги“, заклучи Додик.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ