вторник, 21 мај 2024
Избори 2024

ДИК: До 18:30 излезноста на претседателските избори е 46,34%

Претседателот на Државната изборна комисија, Александар Даштевски, попладнево изјави дека има солидна излезност. До 18:30 часот на претседателските избори излезноста е 46,34 проценти, а на парламентарните избори – 53,15 проценти.

Фото: Роберт Атанасовски

Објавено на

часот

Сподели

Најголема излезност на претседателските избори има во Новаци со 72,76  проценти, а најмала во Липково со 7,35 проценти.

Споредбено со вториот куг од претседателските избори во 2019 година, има зголемување на излезноста од 1,84 проценти, соопшти ДИК.

Има солидна излезност, солидна бројка. До 18:30 часот процентот е 46,34 проценти од 58 проценти обработени продатоци, изјави Даштевски.

За парламентарните избори најголема излезност има во Кривогаштани 82,43 проценти, а најмала во Центар Жупа 18,62 проценти.

По изборни единици излезноста е следна:

Во првата изборна единица излезноста е 59,14 проценти, во втората 48,61 процент, во третата 57,87 проценти, во четвртата 57,49 проценти, во петтата 53,45 проценти и во шестата изборна единица 37,36 проценти.

Како што информираат од ДИК до нив доставени се вкупно 490 приговори за заштита на личното избирачко право.

Од нив, 262 е овозможено да го остварат своето право на глас, 33 приговори се отфрлени како неуредни, а 88 приговори се одбиени. Останатите приговори се во обработка, велат од ДИК.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ