петок, 21 јуни 2024

Денеска почнува пријавувањето за вакцинација против сезонскиот грип

Преку веб страницата vakcinacija.mk, денеска почнува пријавувањето за бесплатна вакцинација против сезонски грип за ризични групи население, информираат од Министерството за здравство (МЗ).

Објавено на

часот

Сподели

„Со цел да се обезбеди заштита кај поголем број лица од сезонски грип, оваа година Министерството за здравство ја зголеми количината на набавени вакцини, при што се набавени 60.000 дози четиритипни вакцини против сезонски грип наменети за бесплатна вакцинација“, се наведува во соопштението од МЗ.  

Со бесплатна вакцинација, како што посочуваат од Министерството за здравство ќе бидат опфатени следните ризични групи, граѓани постари од 65 години, луѓе со хронични заболувања , здравствени работници, бремени жени, децата на возраст од 6 месеци до 5 години и луѓето сместени во установи за социјална заштита на стари лица и лицата вработени во установи за социјална заштита на стари лица.

„Вакцинацијата се планира да почне да се спроведува во втората половина на месец октомври. Вакцинацијата против сезонски грип е најефикасна мерка за превенција на грип, која спречува појава на потешки форми, компликации и смртен исход особено кај ризичните групи“, велат од Министерството за здравство. 

Оттаму посочуваат дека со пополнување на апликацијата граѓаните се регистрираат за вакцинација директно во системот Мој Термин.

„Согласно распоредот предвиден во планот за вакцинација, преку смс пријавените ќе добијат повратна информација за точниот датум, час и место кога треба да се вакцинирате“, се додава во соопштението. 

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ