петок, 21 јуни 2024

Денеска е Денот на белиот стап, симболот на независноста на слепите лица

Денеска се одбележува Меѓународниот ден на белиот стап, глобална иницијатива што се прославува секоја година на 15-ти октомври. Тоа е ден посветен на признавање на значењето на белиот стап во животот на слепите лица и лицата со оштетен вид. Овој ден служи како симбол на независност, мобилност и охрабрување за слепата заедница ширум светот.

Објавено на

часот

Сподели

„Белиот стап е помагало која им овозможува на слепите лица и лицата со оштетен вид да се движат со увереност и независност. Таа не само што ја симболизира слободата, туку и го прикажува успехот и можностите на оваа категорија на граѓани“, се посочува во соопштението од Националниот сојуз на слепи.

Низ Македонија, секое од 18-те здруженија на слепи лица, членки на Националниот сојуз на слепи ќе организираат во рамки на своите општини различни настани и активности за одбележување на овој посебен ден.

„Ова е ден во чест на силата и издржливоста на слепите лица и лицата со оштетен вид, да се промовира инклузивноста и да се нагласи важноста од еднакви можности за сите“, се подвлекува во соопштението.

Иако Денот на белиот стап има силно историско и културно значење, тој исто така е потсетник на тековната работа потребна за создавање поинклузивно и подостапно општество за слепите и лицата со оштетен вид. Овој ден, нагласуваат од Националниот сојуз на слепи, го охрабрува општеството да ја прифати различноста, да ја промовира свеста и да ги отфрли погрешните сфаќања за слепилото.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ