вторник, 5 март 2024

Демократски сојуз бара оставки од сите членови на Судскиот совет

Објавено на

часот

Сподели

„По констатирањето на оставките да почне постапка за избор на нови членови на Републичкиот судски совет.

Инсистираме и на ревизија на работата на сите судии, како и укинување на уставниот амандман (Амандман XXVII) со кој судиите се изземаат од кривична одговорност при донесување судски одлуки и преиспитување на трајниот мандат на судиите.

Со оставките ќе се направи мал чекор кон почнување на неопходните коренити реформи во судството, но и во правосудниот систем во целина“, соопшти ДС.

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ