вторник, 16 април 2024

Бугарското високо свештенство инфицирано со екскомунистички шпиони

Објавено на

часот

Сподели

Единаесет од вкупно петнаесет епископи на бугарската митрополија биле агенти на поранешната Комунистичката државна безбедност, јавува бугарскиот портал Новините.

Единаесетте разоткриени митрополиски епископи соработувале со озлогласениот 6-ти директорат на државната безбедност, одделот што се борел против „политички диверзии“ за време на комунистичкиот режим во земјата.

Спротивно на гласините во медиумите, бугарскиот 97-годишен патријарх Максим не е меѓу агентите на поранешната Државна безбедност, според списокот поднесен од страна на таканаречената комисија за досиеја, специјален одбор за истрага на тајните досиеја на комунистичкиот режим.

Сепак, ова не е ништо ново. Актуелниот бугарски муфтија и поглаварот на католичката црква исто така соработувале со комунистичката државна безбедност. На црната листа на поранешни агенти и соработници се и претседателот во заминување Георги Прванов, поранешни уставни судии, членови на парламентот, истакнати поранешни и сегашни новинари, како и амбасадори и дипломати.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ